ITM: modificari la Codul Muncii (informatii suplimentare privind clauzele din contractul de munca)

Legea nr.283/2022, care a intrat in vigoare din 22 octombrie, pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 Codul muncii implementeaza dispozitiile a doua directive europene, care contin noutati din sfera relatiilor de munca, avand ca scop mentinerea unui echilibru intre viata profesionala si cea privata a salariatilor.
1.Informatii suplimentare cu privire la clauzele din contractul de munca.
Fata de prevederile existente, angajatorul trebuie sa informeze candidatii si salariatii, in plus, cu urmatoarele:
• daca munca nu se desfasoara intr-un loc fix ci in mai multe locuri, trebuie precizat daca deplasarea persoanei intre acestea este asigurata sau decontata de angajator;
• in ceea ce priveste salariul trebuie precizate si alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, evidentiate separat, alaturi de periodicitatea platii salariului şi metoda de plata;
• in afara de durata normala a muncii, persoana va trebui informata despre conditiile de efectuare si de compensare/plata a orelor suplimentare si, daca e cazul, cum e organizata munca in schimburi;
• in cazul perioadei de proba, va fi necesar sa se precizeze si conditiile perioadei de proba, nu doar durata acesteia;
• precizarea avantajelor acordate (de exemplu, suportarea unei asigurari medicale private sau a contributiilor pentru o pensie facultativa/ocupationala);
• daca activitatea urmeaza sa se desfasoare in strainatate, pe langa durata perioadei de munca va trebui indicata si tara (sau tarile) unde se va desfasura activitatea respectiva.

2.Neindeplinirea obligatiei de informare
Candidatii sau salariatii care considera ca angajatorul nu le-a furnizat informatiile obligatorii stabilite prin Codul muncii pot sesiza instanta competenta si pot cere despagubiri.

3. Contracte individuale de munca multiple
Un salariat poate munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, dar fara suprapunerea programului de munca.

4. Perioada de proba
Unul dintre aspectele de noutate vizeaza clauza contractuala privind perioada de proba. Astfel, in contractul de munca trebuie sa se regaseasca obligatoriu pe langa durata perioadei de proba si conditiile perioadei de proba, daca acestea exista.
O a doua modificare se refera la faptul ca angajatorul nu poate stabili o noua perioada de proba in cazul in care, in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi atributii.
Un alt aspect important pentru angajatul care a trecut peste perioada de proba este acela ca poate solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca are o vechime de cel putin sase luni la acelasi angajator.

5. Programul individualizat de munca
Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca pentru toti salariatii cu acordul sau la solicitarea acestora, temporar sau pe termen lung. Angajatorul va trebui sa analizeze cererile salariatilor, iar orice refuz va trebui motivat in scris in maxim cinci zile lucratoare.

6. Modificari privind regulamentul intern
Fata de elementele care trebuie incluse acum in regulamentul intern, au fost introduse doua noi categorii de dispozitii referitoare la regulile de preaviz si la informatiile despre politica generala de formare a salariatilor (daca exista). De asemenea, regulamentul intern trebuie sa fie adus la cunostinta salariatilor (in format tiparit sau in format electronic) inca din prima zi de lucru si produce efecte de la momentul luarii la cunostinta.

Sursa: ITM Salaj

(Visited 2,155 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.