ITM: modificari la Codul muncii privind efectuarea si compensarea orelor suplimentare

Printre modificarile aduse Codului muncii de Legea nr.283/2022 in privinta elementelor care fac, pe de o parte, obiectul informarii, iar pe de alta parte se regasesc in cuprinsul contractului individual de munca, este si faptul ca, pe langa durata normala a muncii, salariatul ia la cunostinta de conditiile de efectuare a muncii suplimentare, de compensare sau de plata a acesteia, precum si daca va lucra sau nu in schimburi.

Faptul ca acum, in continutul contractului de munca, se regasesc „conditiile de efectuare si de compensare sau de plata a orelor suplimentare” nu inseamna ca angajatorul nu mai este obligat sa respecte celelalte prevederi ale Codului muncii referitoare la aceasta tema.

Astfel, in continuare, munca suplimentara poate fi efectuata numai cu acordul salariatului, trebuie sa se regaseasca in evidenta timpului de munca iar angajatului i se vor acorda toate drepturile conform legii.

Ca urmare, situatia legala a muncii suplimentare ramane neschimbata pentru toti salariatii, iar celelalte dispozitii din Codul muncii se vor aplica in mod corespunzator, ca si pana acum:
•poate fi efectuata la solicitarea angajatorului si numai cu acordul salariatului;
•limitarea in timp a duratei muncii suplimentare –art.114 si 115 Codul muncii;
•compensarea prin acordarea de ore libere platite in urmatoarele 90 de zile ramane in continuare prima optiune, iar numai in situatia in care, in mod obiectiv si justificat, acest lucru nu este posibil, prin plata unui spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza;
•evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, angajatorul avand obligatia de a se asigura ca timpul maxim de munca nu este depasit iar repausul zilnic si saptamanal este asigurat.
Subliniem faptul ca munca suplimentara se poate efectua doar de catre salariatii incadrati cu contract de munca cu norma intreaga.

In cazul celor cu contract cu timp partial, Codul muncii interzice expres acest lucru.

Sursa: ITM Salaj

(Visited 2,125 times, 1 visits today)

One Response to ITM: modificari la Codul muncii privind efectuarea si compensarea orelor suplimentare

  1. Cam says:

    Am lucrat suplimentar fara liber in compensare si fara evidențierea orelor suplimentare in stat plata. A fost facuta reclamație la ITM . Si ? Cainii latră ursul trece !

Leave a Reply

Your email address will not be published.