Angajare cetatean strain non-UE care detine permis de sedere pe termen lung – info utile

Potrivit art.36 din Codul muncii, cetatenii straini si apatrizii pot fi angajati prin contract individual de munca in baza autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca, eliberata/eliberat potrivit legii.

Elena Savciuc a mai publicat si:
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Contractul colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, actualizat la zi
*(EDITABIL) Salarizarea in sectorul privat – ghid practice, actualizata la zi

Dispozitiile cuprinse in Codul muncii se aplica si cetatenilor straini sau apatrizi incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca pentru un angajator roman pe teritoriul Romaniei (a se vedea art.2 lit.c) din Codul muncii).

Iar potrivit art.3 alin.(2) lit.e) din OG nr.25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, in cazul strainilor titulari ai dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei nu este necesara obtinerea avizului de angajare pentru incadrarea in munca pe teritoriul Romaniei.

OUG nr.194 privind regimul strainilor in Romania prevede la art.80^1 alin.(1) lit.a) ca strainii, titulari ai dreptului de sedere pe termen lung, beneficiaza, in conditiile legii, de tratament egal cu cetatenii romani in ceea ce priveste accesul la piata muncii, inclusiv in privinta conditiilor de angajare si de munca, la activitati economice in mod independent si la activitati profesionale, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor legislatiei speciale privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu conditia ca activitatea desfasurata sa nu presupuna, chiar si ocazional, exercitarea unor prerogative ale autoritatii publice.

Prin urmare, un cetatean strain non-UE care detine permis de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei poate fi angajat in aceleasi conditii ca si un cetatean roman.

Referitor la formalitatile in relatia cu Inspectoratul General pentru Imigrari, angajatorul care angajeaza cetateni straini non-UE, inclusiv straini titulari ai dreptului de sedere pe termen lung, are obligatia de a anunta Inspectoratul General pentru Imigrari, in cel mult 10 zile de la data inceperii activitatii acestora. Angajatorul are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in termen de 10 zile, si modificarea sau incetarea contractului individual de munca incheiat cu strainul (a se vedea art.34 din OG nr.25/2014). Instiintarea se face de regua prin intermediul aplicatiei PORTAL IGI.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,081 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.