Pensia pentru limita de varsta poate fi cumulata cu salariul doar in baza unui nou contract de munca

Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii a fost publicata in Monitorul Oficial nr.1089 din 4 decembrie 2023 si va intra in vigoare de la 1 septembrie 2024, cu cateva exceptii.

Printre exceptii regasim si art.46 alin.(2) din lege care a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2024 si care prevede ca persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.

Atat art.104 alin.(3) lit.a) din Legea nr.273/2010, in vigoare la acest moment, cat si art.105 din Legea nr.360/2023, care va intra in vigoare de la 1 septembrie 2024, prevad posibilitatea cumulului pensiei pentru limita de varsta cu salariul.

Chiar daca noua reglementare lasa loc de interpetare, in completare avem normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, aprobate prin HG nr.181/2024, publicata in Monitorul Oficial nr.171 din 1 martie 2024, care prevad la art.19 urmatoarele:

(1) Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevazute in anexa nr. 5 la lege, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta sau continuarea activitatii in baza aceluiasi contract individual de munca/raport de serviciu, pana la implinirea varstei de 70 de ani, in conditiile prevazute de art. 46 alin. (2) din lege.

(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica in urmatoarele cazuri:
a) persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior inscrierii la pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare, continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu.

Prin urmare, salariatii care indeplinesc cele doua conditii de inscriere la pensie pentru limita de virsta ( varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare) pot continua activitatea, daca opteaza pentru inscrierea la pensie, in baza unui alt contract individual de munca.

Continuare activitatii in baza aceluiasi contract de munca nu permite salariatului sa depuna dosarul pentru deschiderea dreptului la pensie.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 714 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.