ITM: Angajatori! Atentie la timpul de lucru al angajatilor!

Codul Muncii contine precizari clare referitoare la timpul de lucru al angajatilor. Astfel, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

*145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca – actualizat septembrie 2017
*Regulament intern: model si documente conexe – actualizat septembrie 2017

Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.

Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru

Acordarea repausului saptamanal este o alta obligatie a angajatorului. Tot Codul Muncii zice ca repausul zilnic si saptamanal este unul dintre drepturile salariatului. Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

Munca de noapte este de asemenea, bine reglementata de legislatie. Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte. Salariatul de noapte reprezinta ori salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru ori salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru. Salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Atentie! Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Seful Inspectiei Muncii: ”Programul flexibil trebuie stipulat in Regulamentul Intern”
*„Capcanele” fisei de pontaj. Atentie la ce treceti in Regulamentul intern
*CAS si CASS datorate de angajatori pentru CIM cumulate (clarificari ANAF)

Sursa: ITM Arad

(Visited 3,409 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.