In cazul diferentelor salariale castigate in instanta, indicele de inflatie se aplica la sumele brute sau la sumele nete rezultate dupa retinerea contributiilor?

Potrivit prevederilor art. 78 alin.(4) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul veniturilor reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii pentru veniturile realizate in afara functiei de baza, si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.

Aceste sume sunt considerate venituri asimilate salariilor si li se aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii (a se vedea art.art.76 alin.(2) lit.p) din Codul fiscal).

Astfel, sumele care reies din actualizarea cu indicele de inflatie a veniturilor reprezentand salarii, diferente de salarii, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti, sunt supuse impozitului pe venit.

 

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL),  in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

In ceea ce priceste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, asa cum reiese din prevederile Codului fiscal (a se vedea art.139 lit.i) si art.168 alin.(7)), baza lunara de calcul a contributiilor include si sumele reprezentand salarii/diferente de salarii, stabilite prin lege sau in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept. Nu regasim, insa, sumele actualizate cu indicele de inflatie.

Prin urmare, impozitul pe venit se calculeaz atat pentru salariile sau diferentele de salarii, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti, cat si pentru indicele de inflatie. Contibutiile sociale se datoreaza pentru salariile sau diferentele de salarii, nu si pentru indicele de inflatie.

Iar in ceea ce priveste modul de calcul a sumei rezultate prin aplicarea indicelui de inflatie, avand in vedere ca legiuitorul vorbeste de actualizarea cu indecele de inflatie a veniturilor reprezentand salarii, diferente de salarii, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti, iar aceasta suma nu se cuprinde in baza de calcul a contributiilor, consideram ca indicele de inflatie se aplica asupra sumei brute, suma care va fi luata in calcul la stabilireza impozitului pe venit.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,709 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.