Tatal copilului nou-nascut are dreptul la concediul de lauzie neefectuat de mama copilului decedata la nastere sau in perioada concediului de lauzie

Legea nr.210/1999 privind concediul paternal reglementeaza si un drept al tatalui mai putin cunoscut si anume dreptul la concediu de lauzie neefectuat de mama copilului in cazul in care intervine decesul in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie.

Astfel, potrivit art.5 din Legea nr.210/1999, in cazul in care survine decesul mamei copilului in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama.

Pe perioada concediului acordat in aceste conditii, tatal copilului beneficiaza de o indemnizatie egala cu ajutorul pentru sarcina si lauzie cuvenit mamei sau de o indemnizatie calculata dupa salariul de baza si vechimea in munca ale acestuia, in conditiile legii.

Elena Savciuc a mai publicat si:
* Regulament intern: model si documente conexe
* Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile
* Concedii medicale – ghid practic

Despre dreptul tatalui la concediul de lauzie neefectuat de mama aflam si la art.42 din Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul nr.15/2018/1311/2017, care prevede ca in situatia in care survine decesul mamei, la nastere sau imediat dupa aceasta, tatal beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama, in conditiile Legii concediului paternal nr. 210/1999, certificatul fiind eliberat de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia sau de medicul de familie, dupa caz.

Iar la art.8 si 9 din Normele metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin HG nr.244/2000, aflam ca acordarea concediului de lauzie neefectuat se face de conducerea unitatii la care tatal isi desfasoara activitatea, la cerere, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de tata al copilului nou-nascut, precum si a certificatului de deces al mamei si, dupa caz, a certificatului de concediu de lauzie al mamei in situatia in care acesteia i s-a eliberat un certificat de acest fel. Pe perioada in care tatal efectueaza concediul de lauzie neefectuat de mama decedata, tatal are dreptul la o indemnizatie acordata de unitatea la care isi desfasoara activitatea. Cuantumul indemnizatiei se calculeaza, potrivit prevederilor legale, in functie de felul indemnizatiei pentru care opteaza tatal. Indemnizatia va fi platita din fondul de salarii al unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea.

Amintim ca prin OUG nr.117/2022 care a modificat si completat recent Legea nr.210/1999, inclusiv art.5 din lege, se prevede ca in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG nr.117/2022, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Guvernul va modifica Normele metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin
Hotarârea Guvernului nr. 244/2000.

Iar proiectul de modificare a Normelor il gasim pe site-ul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, la Transparenta decizionala.

In ceea ce priveste modul de stabilire a indemnizatiei de care poate beneficia salariatul intr-o astfel de situatie, la art.5 din Legea nr.210/1999, modificat recent, nu mai regasim posibilitatea salariatului de a opta pentru felul indemnizatiei. Se prevede ca tatal copilului beneficiaza de o indemnizatie egala cu ajutorul pentru sarcina si lauzie cuvenit mamei sau de o indemnizatie calculata dupa salariul de baza si vechimea in munca ale acestuia, in conditiile legii.

Observam insa ca proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologie de aplicare a Legii nr.210/1999 vine si cu o clarificare a modului de stabilire a indemnizatiei, se prevede ca tatal copilului intr-o astfel de situatie poate beneficia de urmatoarele drepturi:
a) indemnizatie egala cu ajutorul pentru sarcina si lauzie, cuvenita mamei decedate, calculata potrivit prevederilor art. 25 din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, acordata in cazul in care tatal nu indeplineste stagiul de cotizare pentru acordarea unui drept de concediu medical;

b) indemnizatie calculata dupa salariul de baza si vechimea in munca ale tatalui, stabilita in conditiile art. 25 din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, acordata in cazul in care acesta indeplineste stagiul de cotizare pentru acordarea unui drept de concediu medical.

Asteptam si aprobarea proiectului de hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea HG nr.244/2000 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999 si publicarea hotararii in Monitorul Oficial.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

 

(Visited 496 times, 1 visits today)

2 Responses to Tatal copilului nou-nascut are dreptul la concediul de lauzie neefectuat de mama copilului decedata la nastere sau in perioada concediului de lauzie

  1. Popescu Maria says:

    Mulțumesc pentru informații. Ne sunt extrem de utile.

  2. Multumim pentru aprecieri!

Leave a Reply

Your email address will not be published.