Poprire salariu in cazul unui salariat aflat in concediu medical

Intrebare: Se poate retine din salariul unui angajat care este in concediu medical si are poprire de la banca?

DOSARUL-PERSONAL-AL-SALARIATULUI

Va recomandam lucrarea “Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare”, actualizata la zi. Gasiti actele care ar trebui sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului, informatii utile, dar si 54 de modele si formulare necesare cu indicatii privind completarea lor. Garantam o lucrare profesionist intocmita.

 

 

Raspuns: Potrivit prevederilor art.729 din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;

b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel. Urmarirea acestor drepturi se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.

Sumele retinute potrivit prevederilor de mai sus se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 864 si urmatoarele.

Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Iar renunatarea la beneficiul dispozitiilor prevazute mai sus, precum si urmarirea ori cesiunea facuta cu incalcarea acestor dispozitii sunt nule de drept, conform art.730 din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedura civila.

Prin urmare, indemnizatia de incapacitate temporara de munca nu poate fi urmarita decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale. Daca este insa vorba de concediu de maternitate, indemnizatia cuvenita nu poate fi urmarita pentru niciun fel de datorii.

Daca salariatul in cauza are poprire pe salariu pentru neachitarea unui credit bancar, indiferent ca se afla in concediu medical de incapacitate temporara de munca sau in concediu de maternitate, indemnizatia cuvenita nu poate fi suspusa popririi.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Se poate majora salariul unui angajat aflat in concediu medical?
*Concediu medical intervenit in perioada concediului fara plata. Cum procedam?
*Cum se trec in D112 zilele de concediu medical suportate de angajator, ca zile lucrate sau ca zile suspendate?
*Concediu medical fara stagiu minim de cotizare. Cum procedam?
*Se poate modifica salariul unui angajat aflat in concediu medical?

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 8,808 times, 1 visits today)

3 Responses to Poprire salariu in cazul unui salariat aflat in concediu medical

  1. mario says:

    Bună ziua . As dori sa știu dacă am fost în concediu medical din data de 09.05.2017 pana în 18.05.2017 pt.o boala și apoi iar în conc.med.din 21.05 pana în 31.05.2017 mi se poate face poprire pe salariu pe aceste zile ?

  2. Daniel says:

    de facut diferenta intre “ajutoare” si “indemnizatie”.
    Concluzia este gresita in opinia mea.

  3. Elena Savciuc says:

    Va rog sa enumerati care sunt in opinia dvs. ajutoarele de incapacitate temporara de munca, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate asupra carora nu se aplica poprirea, potrivit Codului de procedura civila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.