Salarizare in 2023: facilitatile fiscale in constructii, agricultura si in industria alimentara – doar pentru veniturile realizate in baza CIM

Printre modificarile aduse Codului fiscal prin OG nr.16/2022 identificam si modificarea prevederilor privind aplicarea facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor, sectorul agricol si industria alimentara, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.

Elena Savciuc a mai publicat si:
*Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

Astfel, Codul fiscal prevede ca, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute de Codul fiscal.

Si reducerea cotei contributiei de asigurari sociale, cu 3.75 puncte procentuale, de la 25% la 21.25%, se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023 persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii, in sectorul agricol si in industria alimentara daca se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 si pct.7. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028.

Si in cazul exceptarii de la plata contributiei la sanatate se face trimitere la veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in cele trei sectoate mentionate mai sus si se incadreaza in conditiile prevazute de Codul fiscal.
Prin urmare, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, facilitatile fiscale se vor acorda doar pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca. Nu se vor mai acorda facilitati fiscale pentru veniturile realizate in baza altor tipuri de contracte, de mandat sau administrate, ca si exemplu. A se vedea art.60 pct.5, art.60 pct.7, art.138^1 alin.(1), art.138^2 alin.(1), art.140 alin.(2), art.154 alin.(1) lit.r) si s) din Codul fiscal.

Iar prin Legea nr.370/2022 privind aprobarea OG nr. 16/2022, publicata in Monitorul Oficial nr.1228 din 20 decembrie 2022, s-au adus modificari si modului de stabilire a cifrei de afaceri totale in vederea determinarii ponderii cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de constructii, pentru acordarea facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor.

Astfel, art.60 pct.5 lit.b) si b^1) au fost modificate dupa cum urmeaza:
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala determinata potrivit prevederilor lit. b^1). Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/ inregistrati fiscal in cursul anului, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an, cifra de afaceri se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor prevazute la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
b^1) pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de constructii in cifra de afaceri totala, indicatorul cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii cuprinde numai veniturile din activitatea de constructii desfasurata pe teritoriul Romaniei, iar indicatorul cifra de afaceri totala cuprinde veniturile din intreaga activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei. Prin activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei se intelege activitatea desfasurata efectiv in Romania in scopul realizarii de produse si prestari de servicii.

Astfel, daca pana la modificare textului de lege indicatorul cifra de afaceri totala cuprindea atat veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, cat si in afara Romaniei, prin Legea nr.370/2022 se prevede ca indicatorul cifra de afaceri totala cuprinde veniturile din intreaga activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei.

Amintim ca prin OUG nr.168/2022 a fost majorat salariul minim in domeniul constructiilor la 4000 lei, de la 1 ianuarie 2023 si pana la 31 decembrie 2028, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna. Majorarea salariului se aplica exclusiv domeniilor de activitate prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.

savciuc1Autor: Elena Savciuc – expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 2,644 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.