Incetare contract de munca prin acordul partilor. Ce data trecem in Revisal la data incetarii?

Potrivit prevederilor art.55 lit.b) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea.

Asadar, contractul individual de munca poate inceta prin acordul partilor, la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului, la o data convenita de parti. Partea careia i s-a facut oferta de incetare a contractului individual de munca o poate accepta sau refuza.

RI-2021

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

 

De regula incetarea contractului de munca prin acordul partilor intervine la solicitarea salariatului, iar angajatorul aproba aceasta solicitare. In caz contrar, contractul continua sa-si produca efectele. Cererea de incetare a contractului de munca prin acordul partilor nu echivaleaza cu demisia, daca angajatorul nu-si arata acordul, aceasta nu trebuie vazuta in continuare ca o notificare de demisie. Prin urmare, in cazul in care angajatorul nu este de acord cu incetarea contractului de munca prin acordul partilor, salariatul poate reveni cu o notificare de incetare a contractului de munca prin demisie, dupa implinirea unui termen de preaviz. Intr-o astfel de situatie, angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba (a se vedea art.81 alin.(2) din Codul muncii).

Insa, initiativa incetarii contractului prin acordul partilor o poate avea si angajatorul, de regula ca si alternativa la concedierea salariatului. In aceasta situatie contractul de munca va inceta in baza art.55 lit.b) din Codul muncii la initiativa angajatorului doar daca exista consimtamantul salariatului.

Desi legea nu prevede necesitatea formei scrise a acordului de vointa, totusi, ca si la incheierea contractului, acordul partilor trebuie sa fie consemnat intr-un inscris. Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor este netemeinica si nelegala in lipsa unei dovezi scrise, a intentiei salariatului sau a intentiei angajatorului de a inceta contractul de munca prin cerere, propunere, acord etc. si a acordului destinatarului cu privire la incetarea contractului de munca prin acordul partilor, inscris care va contine si data incetarii contractului.

Prin urmare, asa cum prevede Codul muncii, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea. Iar in Revisal la data incetarii contractului de munca se va trece data incetarii stabilita de parti, data de la care salariatul nu mai presteaza activitate.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 2,965 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.