Concediere colectiva: dreptul salariatilor concediati la reangajare

Codul munciiprevede la art.74 ca in termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

In situatia in care in perioada prevazuta mai sus se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa, prin care sunt informati asupra reluarii activitatii.

Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.

In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul legal sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.

In cazul in care angajatorul reinfiinteaza postul, in termen de 45 de zile de la data concedierii, dar nu apeleaza la fostul salariat, ci face alte angajari, salariatul al carui drept a fost incalcat se poate adresa instantei competente solicitand obligarea angajatorului la incheierea contractului sau de munca i.

————————————————————-
i TICLEA, Alexandru, Codul muncii comentat, editia a II-a, revizuita si adaugita, Ed.Universul Juridic, Bucuresti, 2011, pag.108.

(Visited 405 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.